Agenda

Laden Evenementen

« Alle evenementen

Bijeenkomst voor naasten van jonge mensen met dementie: lotgenotenbijeenkomst

5 maart | 18:00 - 20:30

Hoe kunnen kinderen hun ouders helpen en toch hun eigen leven blijven leiden?

 In Nederland hebben naar schatting 15.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Deze personen hebben verschillende problemen in het dagelijks leven. Vaak blijft het lang onduidelijk dat dementie de oorzaak is van deze problemen. Meestal denkt men eerst aan depressie, overspannenheid of relatieproblemen. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, voor zowel de persoon met dementie als voor de directe omgeving. Op 5 maart vindt in Amstelveen een lotgenotenbijeenkomst plaats waar met elkaar gesproken wordt over “Hoe kunnen kinderen hun ouders helpen en toch hun eigen leven blijven leiden?”

Bijeenkomsten voor naasten van jonge mensen met dementie

Alzheimer Amstelland en Meerlanden heeft in 2017 de projectgroep voor jonge mensen met dementie (JMD) opgericht. Zij zet zich in voor passende dagbesteding en intramurale voorzieningen in de regio Amstelland en Meerlanden. Ook organiseert de projectgroep in 2024 zeven bijeenkomsten voor naasten van jonge mensen met dementie, lotgenoten­contacten en symposia. Het programma is te vinden op onze website. Bruikbare informatie over dementie op jonge leeftijd is te vinden op de website van Alzheimer Nederland.

Lotgenotenbijeenkomst op dinsdag 5 maart
Op 5 maart vindt een lotgenotenbijeenkomst plaats in Ontmoetingscentrum ‘De Meent’, Orion 3 in Amstelveen. Centraal staat de vraag “Hoe kunnen kinderen hun ouders helpen en toch hun eigen leven blijven leiden?” Gespreksleider Job van Amerongen spreekt hierover met Caroline Muthert, GZ-psycholoog en Anja van Rossum, casemanager. Beide dames begeleiden jonge mantelzorgers en hebben daardoor enorm veel ervaring met problemen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. Zij kunnen op veel vragen antwoorden geven. Maar de avond is natuurlijk ook bedoeld om samen met elkaar van gedachten te wisselen. Met elkaar ondersteund door professionals komen we een stapje verder. Zie ook de flyer.

Meepraten over dit onderwerp
Kinderen van een ouder die op jonge leeftijd de diagnose heeft gekregen en/of de ouder van kinderen die hiermee te maken hebben of hebben gehad zijn van harte welkom om mee te praten over dit onderwerp. Jonge mensen met dementie zijn zelf ook van harte welkom. Een professional zal hen een alternatief programma aanbieden. Aan het eind van de bijeenkomst wordt een (eenvoudige) maaltijd aangeboden door Alzheimer Nederland.

Men kan zich voor deze bijeenkomst opgeven door een mail te sturen aan Jeantien Brugma via  dementiejong@gmail.com. De bijeenkomst vindt vanaf 18:00 uur (inloop vanaf 17.45 uur) plaats in Ontmoetingscentrum ‘De Meent’, Orion 3, Amstelveen.