Handige links

Alzheimer Nederland
www.alzheimer-nederland.nl
Alzheimer Nederland zet zich in voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd: dementie. Samen met duizenden vrijwilligers, mensen met dementie, mantelzorgers, onderzoekers, donateurs en collectanten, werken wij aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Alzheimer Nederland: informatie
www.dementie.nl
Dementie.nl is er voor iedereen die te maken heeft met dementie. Of je nu mantelzorger bent of zelf dementie hebt. Op ons platform krijg je tips en informatie over leven met dementie. Ook kun je hier verhalen lezen, je eigen ervaringen delen en vragen stellen aan deskundigen en lotgenoten.

Alzheimer Nederland Afdeling Amstelland en de Meerlanden
www.alzheimer-nederland.nl/amstelland
De regionale site van de afdeling Amstelland en Meerlanden van Alzheimer Nederland.

Amsterdam UMC Alzheimer Centrum
www.alzheimercentrum.nl
Alzheimercentrum Amsterdam is een onderdeel van Amsterdam UMC.

ASCC computerhulp
https://www.ascc.nl/wp/computerhulp/
De ASCC helpt vooral ouderen die moeite hebben met de technische ontwikkelingen en geeft hiervoor lezingen, cursussen en direct hulp.

Breinspoken
http://www.breinspoken.nl
Website voor kinderen die in hun gezin of familie te maken hebben met dementie, van 4 t/m 18 jaar.

CAK
www.hetcak.nl
Het CAK voert in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wetten en regelgeving uit binnen het domein zorg en welzijn. Het CAK heeft onder andere de taak ‘het innen van de eigen bijdrage Wmo en Wlz’.

Carefashion
www.carefashion.nl
Een plukpak is een kledingstuk dat bestaat uit één geheel en is bedoeld voor mensen die onbedoeld hun kleding uittrekken. Carefashion biedt een moderne versie van het plukpak met behoud van waardigheid.

CIZ
www.ciz.nl
Heeft u blijvend intensieve zorg nodig? Dan kunt u misschien zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CIZ onderzoekt of u daarvoor in aanmerking komt. U vindt hier ook informatie over het persoonsgebonden budget (pgb).

De Belklus
www.belklus.nl
Hulp aan senioren (67+) en gehandicapten bij het uitvoeren van kleine en eenvoudige klussen.

De Dementiewinkel
www.dementie-winkel.nl
Dementie-winkel.nl helpt mensen met dementie en hun verzorgers bij hun zoektocht naar een prettiger leven met praktische handvatten voor optimale omgevingszorg.

Mantelzorg apps

Hello 24/7
https://hello247.nl/
Zorg je voor iemand die even niet alles zelf kan? Doe het niet alleen. Deel de zorg met Hello 24/7. De app waarmee je snel extra helpende handjes organiseert en alles makkelijk samen regelt. Zodat jij er niet meer alleen voor staat.

Pia
MijnPia.nl
PIA is de Persoonlijke Interactieve Assistent voor zorgondersteuning via WhatsApp. PIA stuurt tips, herinneringsberichten en welzijnsvragen: ‘Heb je lekker geslapen?’ ‘Heb je je medicijnen ingenomen?’ PIA stuurt bij negatieve of geen reactie automatisch een notificatie naar de mantelzorger(s). Pia neemt dagelijkse praktische contacten over, zodat jij als mantelzorger kunt focussen op warm contact, gezin, werk, enzovoort. PIA is volledig aan te passen aan de behoefte van de gebruiker.

Ministerie van VWS: regelhulp
www.regelhulp.nl/onderwerpen/wlz
De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen met een chronische ziekte of beperking die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg nodig hebben. Die zorg wordt meestal in een zorginstelling gegeven, zoals een verpleeghuis. Maar Wlz-zorg thuis is soms ook mogelijk. Op deze site staat wat WLZ is en hoe u deze kunt aanvragen.

Platform dementievriendelijk
www.dementievriendelijk.nl

Zorg voor Beter: informatief
https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/dementie
Zorg voor Beter biedt praktische informatie voor de ouderenzorg – thuis en in het verpleeghuis – en zorg voor chronisch zieken. Informatie over de zorg is vaak versnipperd over verschillende websites en publicaties. Op Zorg voor Beter staat al deze kennis bij elkaar. Met betrouwbare, actuele en praktijkgerichte kennis willen we (toekomstige) zorgprofessionals helpen hun werk nóg beter te doen. Dit doen wij samen met onze partners Vilans, ZonMw, ActiZ, V&VN en Zorgthuisnl.